اگر اهل موزهگردی در تهران هستید و میخواهید به موزهای متفاوت در میان موزه های تهران بروید، موزه آبگینه در خیابان سی تیر تهران گزینه مناسبی به نظر میرسد. در این موطه گنجینهای نفیس از اشیا شیشهای و سفالی در معرض دید عموم قرار دارد، علاوهبر این ساختمان موزه نیز یک اثر تاریخی بینظیر است. در ادامه این مطلب با تاریخچه، معماری، بخشهای مختلف موزه آبگینه و سفالینه و مسیر دسترسی به این موزه به طور کامل آشنا میشویم.
فهرست مطالب
- موزه آبگینه کجاست؟
- تاریخچه و ماجرای تاسیس موزه آبگینه
- معرفی موزه آبگینه
- معرفی بخش های مختلف موزه آبگینه و سفالینه
- مسیر دسترسی به موزه آبگینه و سفالینه
- سخن پایانی
موزه آبگینه کجاست؟
موزه آبگینه یکی از بهترین موزهها و جاهای دیدنی تهران است. آدرس موزه آبگینه به طور دقیق در منطقه ۱۲، خیابان سی تیر، نرسیده به خیابان جمهوری قرار دارد. ساختمان موزه واقع در باغ قاجاری است که جنب آن سالنهای همایش و سینما قرار دارد.
تاریخچه و ماجرای تاسیس موزه آبگینه
روزی و روزگاری شخصی به نام قوامالسطنه دستور داد، در باغی زیبا ساختمانی باشکوه ساخته شود. تا سال ۱۳۳۰ این ساختمان به عنوان محل کار و زندگی قوامالسلطنه استفاده میشد. بعد از گذشت سالها و مرگ قوامالسلطنه، این ساختمان با شکوه به سفارت مصر فروخته شد. بعد از چندین سال در سال ۱۳۵۵، توسط فرح پهلوی خریداری و به موزه آبگینه تبدیل شد.
البته ناگفته نماند در این میان، طراحان و معماران معروف ایرانی و اروپایی نظیر هانس هولاین، شکل ظاهری این ساختمان را تغییر داده و به طور منحصر به فردی مجددا طراحی کردند.
همانطور که گفتیم طراحی داخلی و ویترینهای شیشهای موزه به عهده هانس هولاین بود. همچنین تمام طرحهای ساختمان نیز از تخت جمشید، کاخ تچر، کعبه زرتشت و… الهام گرفته شده است. دیدن این همه زیبایی در یکجا شما را شگفت زده کرده و به حس و حال آن دوران میبرد.
معرفی موزه آبگینه
در خیابان سی تیر تهران، موزهای به نام آبگینه و سفالینه قرار دارد که بسیاری از گردشگران را به خود مبهوت میکند. در این موزه، سفالهای گران قیمت و شیشههای چشمنوازی جمعآوری شدهاند که با دیدن آنها حیرت زده میشوید.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید این موزه، در ساختمانی زیبا قدیمی قرار دارد. این ساختمان در ابتدا به عنوان محل سکونت و کار قوامالسطنه ساخته شده بود و بعد از گذشت زمان، به دستور فرح پهلوی و به کمک طراحان و معماران ایرانی، تبدیل به موزه آبگینه شد.
بد نیست بدانید که این موزه در سال ۱۳۷۷، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. در حال حاضر این موزه تحت نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور ایران قرار دارد. در ادامه با معماری و بخشهای مختلف این موزه آشنا میشویم.
معماری موزه آبگینه و سفالینه
گفتنی است که معماری این موزه، تلفیقی از هنر ایرانی و اروپایی است. ابتدای ورود به موزه، محیط دلنشین باغ به شما آرامشی عجیب میدهد. زمانی که وارد ساختمان میشوید و به گچبریهای سقف، ستونها، آینهکاریها و… نگاه میکنید، متوجه معماری منحصر به فرد این موزه میشوید.
ساختمان موزه مساحتی حدود ۱۰۴۰ متر مربع دارد. همچنین وسعت باغی که ساختمان موزه در آن قرار گرفته شده حدود ۷۲۰۰ متر مربع است. بنای موزه دو طبقه دارد، بازدیدکنندگان از طبقه اول به وسیله پلههای چوبی زیبایی به طبقه دوم میرسند. این پلههای چوبی به سبک روسی ساخته شدهاند.
ویترینهای موزه از دیگر عناصر زیبایی این مجموعه است. زمانی که به ویترنهای شیشهای موزه نگاه میکنید، متوجه طراحی خلاقانه آنها میشوید. طراحی این ویترینها را فردی اتریشی به نام هانس هولاین انجام داد. همچنین طراحی برخی دیگر از ویترینها، از ستونهای تخت جمشید و کعبه زرتشت الهام گرفته شده است.
آجرکاریها، منبتکاریها، تزئینهای گچی، پلههای چوبی، آینهکاریها و مینا کاریهای جذاب همه و همه حس و حال خوبی به شما میدهند. انگار شما را به همان زمانهای قدیم میبرند که هیچ وقت از دیدن آنها سیر نمیشوید. ساختمان این موزه، شامل یک اندرون و یک بیرونی است. ساختمان بیرونی متعلق به بنیاد فارابی و در ساختمان اندرونی موزه قرار دارد.
معرفی بخش های مختلف موزه آبگینه و سفالینه
همانطور که گفتیم ساختمان این موزه دو طبقه است و شش تالار مجزا دارد. برای دیدن قدیمیترین سفالها و شیشهها باید به طبقه دوم موزه بروید. بخشهای مختلف موزه را در ادامه معرفی میکنیم.
- ورودی موزه: در بخش ورودی و راهروی طبقه اول، تمام اشیای شیشهای تزئینی، ظروفهای اروپایی، ظروفهای سفالی از جنس خاک رس، کوزههای سفالی بسیار مجلل، سرامیک، پیکرههای سفالی، ظروف سفالی به شکل جانداران مختلف را میتوانید تماشا کنید.
- تالار مینا: در همان طبقه اول تالاری به نام مینا قرار دارد. با ورود به این تالار، آثارهای بسیار قدیمی مربوط به دوره هزاره اول و دوم پیش از میلاد شما را مبهوت خود میکنند. با دیدن کاسههای سرامیکی، ظروفهای سفالی گران قیمت، گلدانها، ظروفهایی با نقشهای حیوانات، دستبندهای شیشهای و… ذوق زده میشوید و تمایل دارید ساعتها به آنها خیره شوید.
- تالار سمعی بصری: تالارهای طبقه اول هنوز تمام نشدهاند؛ یکی دیگر آنها تالار سمعی بصری است. در این تالار حفاری باستان شناسی را به طور کامل برای شما توضیح میدهند. یکی از داستانهای جالبی که در این تالار میشنوید؛ دفن کردن وسایل و زیورآلات افراد به همراه جسد آنها بوده است. زیرا افراد در گذشته فکر میکردند در دنیای دیگر دوباره در کالبد انسانی قرار میگیرند. علاوهبر تمام آنها جدولهای گاهشمار نصب شده روی دیوارهای تالار، توجه شما را به سمت خود جلب میکنند.
- تالار بلور: یکی از تالارهایی که در طبقه اول دیدن آن را نباید از دست دهید؛ تالار بلور است. در این تالار با دیدن ویترینهای شیشهای با طراحی هولاین اتریشی؛ ستونهای تخت جمشید و کعبه زرتشت برای شما تداعی میشوند. انواع ویترینهای شیشهای و تزئینی، کوزههای شیشهای، مکعب بزرگ، لوستر شیشهای، کاسه شیشهای و هر آنچه که مربوط به بلور است را در این تالار میتوانید تماشا کنید. بلورهای شیشهای جذاب، هر بینندهای را حیرت زده میکند. همچنین برق زدن شیشهها از دور چشمهایتان را مینوازد.
- طبقه دوم موزه آبگینه: بعد بازدید از تالارهای طبقه اول از طریق پلههای چوبی به طبقه دوم موزه میتوانید بروید. در حین رفتن به طبقه دوم اشیای شیشهای، سفالینههای کار شده، لعابهای مختلف و جذاب، جام سفالین، گلابپاش شیشهای توجه شما را به سمت خود جلب میکنند.
- تالار صدف: اولین تالاری که در طبقه دوم قرار دارد و از دیدن آن شگفت زده میشوید؛ تالار صدف است. در این تالار، سفالهایی با تزئینات و خطهای کوفی قرار گرفتهاند. همچنین شیشههای مربوط به دوره مندایی، بشقابهای سرامیکی با طرحهای حیرتآور، لیوانهای شیشهای، کاسههای سفالی و بادکشهای شیشهای بسیار شفاف را میتوانید در این تالار تماشا کنید.
- تالار لاجورد: شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بیشتر اشیا و ظروفهای سفالی به رنگ لاجوردی در این تالار قرار گرفتهاند. به همین جهت نام تالار را لاجورد گذاشتهاند. در وسط این تالار میزی به نام هفت رنگ با ظاهری لاجوردی قرار دارد که بازدید از آن را به هیچ وجه از دست ندهید.
- تالار لاجورد قسمت اول: به دلیل تعداد زیاد اشیا و ظروفهای سفالی قدیمی، این تالار به دو قسمت تقسیم شده است. در قسمت اول تالار، مجسمههای حیوانات، قلم مشکی، ظروفهای تزئینی با لعابهای فیروزهای و لاجوردی را میتوانید تماشا کنید.
- تالار لاجورد قسمت دوم: در قسمت دوم تالار لاجورد هم لوحهای سفالی، آثارهای شیشهای قدیمی مربوط به دوره صفوی و قاجار و کاشیهای لعابدار لاجوردی به چشم میخوردند که رنگ لاجوردی آنها چشمها را مینوازد.
- تالار زرین فام: در آخر از تالار زرین فام هم حتما دیدن کنید. در این تالار ظروف دوره سلجوقی با تزئینهای منحصر به فرد قرار گرفته شدهاند که سفیدی آنها از دور، چشمها را مینوازد. ظروف و کاسههای سفالین این موزه بسیار جذاب و دیدنی هستند.
از دیگر قسمتهای موزه سفالینه، میتوان به فروشگاه صنایع دستی موزه، زیرزمین، دفتر اداری، کتابخانه و حوضخانه اشاره کرد.
گنجینه های موزه سفالینه
خوب است بدانید که در موزه آبگینه، سه هزار اثر تاریخی منحصر به فرد وجود دارد که فقط ۷۳۰ اثر در معرض دید عموم قرار دارند. پیکره بسیار قدیمی مربوط به دوران قبل میلاد از گنیجنههای موزه سفالینه است. همچنین مهرههای تزئینی شیشهای هم از قدیمیترین آثارهای این موزه به شمار میروند.
برخی دیگر از آثار و گنجینههای این موزه عبارتند از:
- سیلندر چغازنبیل
- ابزارهای پزشکی بسیار قدیمی
- کوزه با نقش و نگار صلیب
- ظروف و کاسههای دو جداره هفت سین
- گردنبندهای نظر قربانی
- سفالینههای قدیمی با طرح گیلگمش
- نقارهزن و کاسههای دعا
- صفحههای گرامافون و تجهیزات صوتی بسیار قدیمی
مسیر دسترسی به موزه آبگینه و سفالینه
برای رسیدن به این موزه هم میتوانید با ماشین شخصی بروید و هم از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. در ادامه هر دو مسیر را به طور کامل توضیح دادهایم.
- مسیر یک (ماشین شخصی): از آنجایی که خیابانهای سی تیر و امام خمینی در محدوده طرح ترافیک است. حتما باید طرح ورود و مجوز داشته باشید. ابتدا خودتان را به میدان امام خمینی برسانید و بعد به سمت خیابان سی تیر حرکت کنید. خودروی خود را در پارکینگ پارک کرده و کمی پیادهروی کنید تا به موزه برسید.
- مسیر دوم (وسیله نقلیه عمومی): رفتن به موزه با وسایل نقلیه نظیر مترو و اتوبوس بهترین انتخاب است. اگر با مترو میخواهید به این موزه بروید. باید در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و به سمت خیابان امام خمینی و سی تیر بروید. بعد از ۱۵ دقیقه پیادهروی به موزه میرسید. با اتوبوس هم میتوانید به موزه بروید. کافیست خطهای اتوبوس جمهوری را سوار شوید و در ایستگاه حافظ پیاده شوید و با کمی پیادهروی به موزه برسید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با موزه آبگینه آشنا شدید. همچنین از تاریخچه و مسیر دسترسی به آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.