
اگر قصد سفر به شیراز در تابستان را دارید، در اینجا چند مکان دیدنی را به شما معرفی میکنم که میتوانید از آنها دیدن کنید. شیراز، شهر شاعران و گلها، در هر فصلی از سال زیبایی خاص خود را دارد. اما تابستان در شیراز، با وجود گرمای هوا، میتواند جذابیتهای منحصر به فردی داشته باشد.
استان فارس و شهر شیراز از لحاظ مناطق تاریخی، آثارهای باستانی، جاذبه های تفریحی، رستوران های بینظیر، هتل های لوکس و… بسیار غنی است. از آنجایی که سالانه توریستها و گردشگران زیادی به شیراز سفر میکنند، آگاهی از بهترین جاهای دیدنی شیراز خالی از لطف نیست. بنابراین در این مطلب سعی داریم با جاهای دیدنی شیراز در بهار و تابستان و تمامی فصل ها آشنا شویم و حتی به جاهای دیدنی شیراز در شب نیز اشاره کنیم.
فهرست مطالب
آشنایی با جاهای دیدنی شیراز در بهار و عطر خوش بهارنارنج
اگر نمیدانید بهترین زمان سفر به شیراز چه فصلی است و کدام ماه برای بهترین تجربه مناسب است، در مطالعهی این بخش درنگ نکنید.بهترین زمان سفر به شیراز فصل بهار و بهترین ماه، اردیبهشت است. علاوهبر اینکه شیراز در بهار بسیار دلربا و جذاب میشود، در اردیبهشت ماه شاهد آب و هوایی معتدل تر خواهیم بود. همچنین شرکت در جشنواره های بهارنارنج شیراز سفر شما را بسیار به یادماندنی و عطرآگین خواهد کرد.
دشت ارژن کجاست؟
دشت ارژن که به نام های ارزن و دشت ارجن نیز شهرت دارد در 60 کیلومتری شیراز واقع شده است.برای بازدید از جاهای دیدنی شیراز در بهار میتوانید به این دشت سری بزنید و یک عصر دلپذیری میان لاله های واژگون آن داشته باشید. برای اقامت در دشت ارژن نیز اقامتگاه های بومگردی و مسافرخانه های زیادی میان جاده ی شیراز و کازرون وجود دارند. همچنین میتوانید از هتل های شیراز یا کازرون استفاده کنید یا در دشت به استراحت بپردازید.

شما برای رسیدن به دشت ارزن تنها یک ساعت از شیراز به سمت کازرون در راه هستید . کافه ها و رستوران های بینظیری را در مسیر و در نزدیک دشت مشاهده خواهید کرد. اگر به این منطقه سفر کردید حتما از تالاب ارژن که به دریاچه ارژن نیز مشهور است دیدن کنید. ناگفته نماند دشت ارژن در زمستان و پاییز نیز بسیار دلربا و نفسگیر است و پرندگان مهاجر و گل های نرگس بیشماری در این منطقه پدیدار میشوند.
مقاله معرفی جاهای دیدنی میامی امریکا را از دست ندهید.
باغ ارم شیراز (باغ گیاه شناسی)
باغ ارم شیراز، یکی از زیباترین و دلنوازترین باغهایی که میتوانید در آن نفسی تازه کرده و عکسهای زیبایی بیندازید. به نظر میرسد مربوط به زمان سلجوقیان میشود، اما بیشتر بناهای نیمهکاره آن در زمان ناصرالدین شاه به سرانجام رسید. زیبایی باغ ارم شیراز بدون اغراق خیرهکننده بوده و حس زندگی را در شما زنده میکند.
وجود درختان مختلف اعم از نخل، سرو، اقاقیا، افرا، بید و سروناز و گلهای خوشرنگ موجود در این باغ زیبا بیش از پیش بر محبوبیت آن افزوده و فضای آن را دلانگیز کرده است. جالب است بدانید که بلندترین درخت سرو شیراز در همین باغ قرار گرفته است. همچنین میوههایی همانند سیب، به، گلابی، ازگیل، گردو، نارنج، زردآلو، بادام و خرما بر روی درختان این باغ به چشم میخورند.

وجود یک حوض طویل در قسمت میانی باغ ارم شیراز شما را تا کاخ قاجاری همراهی میکند. صدای آب جاری در آن قدم زدن را برای شما لذتبخشتر خواهد کرد. زیبایی این باغ در فصل بهار و پاییز دوچندان میشود، به طوری که در فصل بهار بوی بهارنارنج و گلهای بهاری به طور کامل محیط باغ را پر میکنند. در فصل پاییز هم رنگ نارنجی بینظیر باغ از مقابل چشمانتان کنار نخواهد رفت.به همراه داشتن دوربین عکاسی برای ثبت تصاویر ناب در این باغ واقعا لازم است. بد نیست بدانید که باغ ارم در حال حاضر در اختیار دانشگاه شیراز قرار دارد. همچنین نام این باغ به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.
آدرس : شیراز، بلوار ارم، میدان ارم، خیابان ارم، نزدیک مجموعه دانشگاه شیراز
مکان های دیدنی شیراز – مسجد نصیرالملک
در نزدیکی شاه چراغ، یکی از مشهورترین ساختمانهای شیراز یعنی مسجد نصیرالملک که به «مسجد صورتی» نیز معروف است، قرار دارد. این مسجد که یکی از مکان های دیدنی شیراز محسوب میشود. متعلق به دورهی قاجار است و بهخاطر فضای درونی لذتبخشِ رنگارنگش معروف است.

شیشههای رنگی، کاشیهای ظریف رنگارنگ و فرشهای ایرانی متعدد، فضایی مسحورکننده را با زیباییهای فراوان و هنرمندانه خلق کردهاند که بیتردید غافلگیرتان میکند. به اینها ستونهایی با کندهکاریهای ظریف را نیز اضافه کنید که از هر زاویه نمایی چشمنواز خلق میکنند. بهترین زمان برای تماشای مسجد بین ساعت ۹ تا ۱۱ صبح است، زیرا سرسرا و فرشهای ایرانی زیر پرتو آفتاب جلوهای شگفتانگیز پیدا میکنند. جلوهای سحرانگیز که شما را وادار به ثبت آن در دوربینتان میکند. این مسجد بهلطف استفاده از تیرهای چوبی انعطافپذیر در ساختار خود، زلزلههای متعددی را پشتسر گذاشته است.
آدرس: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، محله گود عربان
حافظیه – آرامگاه حافظ (لسان الغیب)
حافظ شناسنامه شیراز است و این شهر با نام و نشان این شاعر بزرگ ایرانی گره خورده است. حافظیه یا آرامگاه حافظ مقبره لسان الغیب است و بازدید از مکان های دیدنی شیراز، با رفتن به حافظیه کامل میشود. مقبره حافظ در دورانهای مختلف دستخوش تغییرات و مرمتهای بسیاری شده است، اما بنای کنونی این مقبره متعلق به دوران پهلوی و بر اساس طرح یکی از معمارها و باستانشناسهای فرانسوی با نام «آندره گدار» ساخته شد.
ساخت حافظیه با حمایت وزارت آموزش و پرورش و یکی از چهرههای سیاسی و ادبی آن زمان به نام «علی اصغر حکمت» ممکن شد و این بنا تا امروز بهعنوان یادبودی از شاعر بزرگ ایرانی در شهر شعر و ادب پابرجاست.مجموعه حافظیه شامل دو بخش شمالی و جنوبی است و این مرز بهوسیله تالار میانی که در واقع یک ایوان بزرگ با بیست ستون سنگی زیبا و ردیف پلههای طولانی در دو طرف است، مشخص میشود. بنای گنبدی مقبره حافظ با هشت ستون، در بخش شمالی مجموعه واقع شده است.
مقاله ساحل فلوریدا را قبل از سفر حتما بخوانید!

زیبایی هنر کاشیکاری، استفاده از اشعار حافظ در این بنا و ستونهای خوشقدوقامت سنگی از ویژگیهای این مقبره است. کاشیکاری داخل قوس سقف مقبره میتواند چند دقیقه میخکوبتان کند و دلتان نخواهد چشم از آن بردارید.بخش جنوبی حافظ بهعنوان ورودی مجموعه، با عطر بهار نارنج، سرسبزی درختان و رنگارنگی گلها، از بازدیدگنندگان استقبال میکند. بنابراین از لحظه ورودتان به این مجموعه، حس شاعرانگی در وجودتان زنده خواهد شد. در هوای ناب شیراز و میان سرسبزی این مجموعه، مهمان حافظ میشوید و یک فال نیک از او سوغات میگیرید.
آدرس: منطقه شمالی شهر شیراز، بلوار آزادی، مابین چهارراه حافظیه و چهار راه ادبیات
مکان های دیدنی شیراز – عمارت شاپوری
عمارت شاپوری یکی از مکان های دیدنی شیراز است که شاید قدمت خیلی زیادی هم نداشته باشد.ساخت این خانه در دوره پهلوی اول، یعنی رضاخان صورت گرفت. اما معماری این بنا به خاطر اینکه توسط استاد بزرگ ایرانی، «ابوالقاسم مهندسی» انجام شده، بسیار دیدنی و منحصر به فرد است. عمارت شاپوری به درخواست «عبدالصاحب شاپوری» در بین سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ ساخته شد و تا سال ۱۳۷۸ به همین خاندان تعلق داشت. خاندان شاپوری نسل در نسل تاجر و ثروتمند بودند و میتوان انتظارِ داشتن یک خانه کاملا مجلل را از آنها داشت.

آدرس: برای بازدید از این خانه باید به خیابان کریمخانزند، خیابان انوری، تقاطع اهلی مراجعه نمایید.
سعدیه – آرامگاه سعدی (استاد سخن)
سعدی شاعر قرن هفتم، از شاعران مهم پارسی و از محبوبترین پیشینیان شیرازیهای امروزیست. بسیاری از پندهای او تبدیل به ضربالمثل شدهاند. سعدی بهخاطر سادگی کلام مورد ستایش قرار میگیرد. آرامگاه او که یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است، به شلوغی حافظیه نیست اما در همان نزدیکی است و بیتردید ارزش سر زدن را دارد. چایخانهی زیرزمینی محوطه، مکان خوبی برای تجدیدقوا پس از گشتوگذار در باغهای گل سرخ و درختان سرو است.

از مکان های دیدنی شیراز سفر به سعدیه، محل سکونت سعدی شیرازی و ملقب به «استاد سخن» معرفی میشود. بازدید از آرامگاه سعدی که شاعر مشهور و فارسی زبان ایرانیان بود نه تنها سفر شما را سرشار از آثار کهن و ادبی کشور خواهد کرد بلکه بسیار به یادماندنی نیز خواهد شد. در سعدیه شیراز علاوهبر آرامگاه سعدی، آرامگاه شوریده شیرازی و دیگر بزرگان نیز وجود دارد و یک حوض که در آن بازدیدکنندگان سکه میانداختند. بازسازی مقبره سعدی به سبک سنتی ایرانی انجام شده و طراحی معماری سعدیه توسط محسن فروغی با همکاری یکیاز هنرمندان و نقاشان برتر ایران بهنام علی اکبر صادقی صورت گرفته است. شما در این آرامگاه میتوانید پساز بازدید از مقبره به گشتوگذار در باغ بزرگ آن بپردازید و از موسیقی سنتی و درختان و گلوگیاههای مختلف لذت ببرید.همچنین میتوانید سری به مکانهای زیر بزنید:
- بستنی سنتی و فالوده سنتی قدیمی سعدی (پیشنهادی)
- بستنی سنتی و فالوده سنتی کافه سروناز
- ساندویج نارون
- بستنی سعدی اصلی
- کافه سعدی
آدرس : انتهای خیابان بوستان شیراز، در نزدیکی باغ دلگشا
بازار وکیل شیراز
این مکان خوشمنظر با صدها مغازه و دکه، بازار اصلی شیراز است که یکی از جاهای دیدنی شیراز بهشمار میرود. این بازار که بهصورت هزارتو طراحی شده است، مکانی برای خرید فرش، ادویه، طلا و جواهر و لوازم خانه و … است. حجرهها و مغازهها، چایخانهها، دالانها، کاروانسراها و حمامهای سنتی چشمنواز باعث میشوند که تماشای مفصل بازار بیش از یک بعدازظهر طول بکشد.ساختار چلیپایی و سقفهای طاقیشکل بازار نمونهای شگرف از معماری دورهی زندیه در قرن ۱۸ میلادی (۱۲ هجری قمری) هستند که نهتنها به شگفتی فضا میافزایند، بلکه آن را در تابستان خنکتر و در زمستان گرمتر نگه میدارند.
موزهی پارس
موزهی پارس واقع در مرکز شیراز و باغ نظر، نمونهی باشکوهی از معماری دورهی زندیه و یکی از جاهای دیدنی شیراز است. مقبرهی کریمخان زند هم در همین مکان قرار دارد. گردش در باغ از لذایذ این موزهگردی است، اما گلسرسبد آن، طاق هشتضلعی مرکز موزه است. عمارت که در سال ۱۳۱۰ تبدیل به موزه شد، نمایشدهندهی ابزار و آثار هنری دورهی زندیه همچون سلاح، گچکاریهای رنگارنگ، نقاشیهای آبرنگ و چند قرآن خطی قدیمی است. تنها تماشای سقف شگفتانگیز ورودی موزه کافیست تا بازدید از موزه را در برنامهی خود قرار دهید.
مقاله قرقیزستان کجاست را از دست ندهید.
نقش رستم و نقش رجب
در برنامهی بازدید از تخت جمشید، تماشای نقش رستم و نقش رجب را فراموش نکنید. نقش رستم شامل ۴ مقبرهی بزرگ روی صخره است که آرامگاه ابدی ۴ شاه هخامنشی است. کمی پایینتر چند نقشبرجسته میبینید که نمایشگر فتوحات شاهان ساسانی است؛ برای مثال زانو زدن والرین شاه رومی دربرابر شاپور اول. میتوانید نقشبرجستههای بیشتری از دورهی ساسانیان را در نقش رجب به فاصلهی پنج دقیقهای ببینید که البته خیلی خوب محافظت نشدهاند.

مسجد و حمام وکیل
مسجد وکیل که در همسایگی بازار وکیل واقع شده است، درگاه چشمگیری دارد؛ ورودی با کاشیهای صورتی شیرازی و ۲ ایوان وسیع تزیین شده است. حیاط اندرونی در میان شاهنشین و ایوانهای کوچک محصور شده است. شبستان مسجد بهشکلی شگفتانگیز از طاقهای یکاندازهی ۷۵ در ۳۵ متری تشکیل شده است. اما عجیبترین قسمت مسجد دستهی ستونهای چهلوهشتتایی شبستان است که با نمای عمودی و اسلیمیشان فضایی مسحورکننده را خلق کردهاند.

شگفتی دیگر مسجد محراب و منبر ۱۴پلهای آن است که از سنگ مرمری یکپارچه ساخته شده است. میگویند این سنگ به سفارش کریمخان از آذربایجان آمده است. بیشتر کاشیکاریها با طرح گلدارشان در زمان قاجار اضافه شدهاند.
در همسایگی مسجد، حمام وکیل از دیگر بناهای دورهی زندیه است. ستونهای پیچدار و سقفی گنبدی با حفرهای در نوک آن نمای زیبایی به حمام بخشیدهاند. مجسمههای مومی درون حمام نشان میدهند که پیشینیان چگونه پس از استحمام در گرمخانههای زیبایی که با سقفهای طاقیشکل، ستونها و حوضچههای کوچک مزین شده بودند، در کنار فوارهها تجدید نیرو میکردند.
باغ نارنجستان در شیراز
این باغ که نامش را از درختان نارنج درون خود گرفته است، کوچکترین و دوستداشتنیترین باغ شیراز است. این باغ، بخشی از عمارت اعیانی محمدعلیخان قوامالملک، از ثروتمندان شیراز در دورهی قاجار بوده است. ورودی عمارت مرکزی که به عمارت قوام معروف است، بهشکل قرینه طراحی شده است و به اتاقهایی با کاشیکاریهای ظریف، تابلوهای منبتکاریشده و پنجرههایی با شیشههای رنگی منتهی میشود. سقف اتاقهای طبقهی بالا با نقاشیهای سبک اروپایی تزیین شده است که تصویر کلیساهای آلپ یکی از نقاشیهای بسیار شگفتانگیز در بین آنهاست.

خانهی زینتالملک در شیراز
این عمارت که همنام دختر صاحب خانه است، در اصل اندرونی باغ نارنجستان بوده است. اتاقهای بیستگانهی عمارت با تابلوهای نقاشی، گچکاری و آینهکاری آراسته شدهاند. موزاییک کف اتاقها طوری طراحی شده است که یادآور طرح فرش ایرانی باشد. باغهای خصوصی عمارت بههمراه فوارهها و درختان نخلشان، گرمای خورشید را در زمستان به دام میاندازند و در تابستان سایهی خنک ایجاد میکنند. موزهی زیرزمین عمارت شاید چندان برای خارجیها جذاب نباشد، اما مجسمههای مومی اشخاص مشهور شیراز، محلیهای زیادی را جذب میکند.
موزهی نظامی عفیف آباد
مجموعهی عفیف آباد دارای باغی بزرگ با منظرههای بینظیر پارسی در دامان درختان نارنج، نخل و بوتههای گل است و ازجمله جاهای دیدنی شیراز بهشمار میرود. کاخ اصلی در مرکز باغموزهی ادوات نظامی قرار دارد که جنگافزارها و امکانات نظامی ایران را از دوران صفویه تا به امروز به نمایش میگذارد. تماشای شمشیرهای صفوی، تفنگهای قاجاری و تانکهای پهلوی برای طرفداران امور نظامی گردش یکروزهی جذابی را رقم خواهد زد. البته برای همراهانی که چندان علاقهای به توپ و تانک ندارند، باغها و معماری شگفتانگیز عمارت بهاندازهی کافی دلپذیر خواهد بود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با جاهای دیدنی شیراز آشنا شدید.همچنین از مسیر دسترسی و اطلاعات آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن رادر کامنت مطرح کنید. تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
پیست اسکی سپیدان، مقبره پربرف، دریاچه مهارلو
از مکان های تفریحی شیراز میتوان به ایرنلند شیراز یا شهر بازی گاندو واقع در مجتمع تجاری زیتون ، هم چنین باشگاه پین بال شهید چمران شیراز و پینت بال سیمرغ در حد فاصل فلکه گاز و در آخر از لونا پارک . پار جنگلی دراک در ابتدای بلوار حسینی دیدن کنید.