مسمومیت غذایی میتواند علتهای مختلفی داشته باشد و ممکن است هر یک از ما در طول زندگی حداقل یکبار هم که شده به آن دچار شده باشیم. همچنین از آنجایی که درمان این بیماری اغلب با مراجعه به پزشک یا حتی روشهای خانگی انجام میپذیرد؛ میتوانیم بگوییم مسمومیت غذایی اتفاق عجیب و نادری نبوده و نباید نگران آن شویم، البته به شرطی که این اتفاق در سفر نیافتد! چرا که در سفر شرایط بدن انسان با تغییر آبوهوا بهم میریزد و بدن برای ابتلا به هرگونه بیماری مستعدتر است. لذا توصیه میشود حتما قبل از سفر با ترفندهای جلوگیری از مسمومیت غذایی آشنا شوید و آنها را رعایت کنید. پس با ما برای داشتن سفری سالم و پرنشاط همراه باشید.
فهرست مطالب
اسهال مسافرتی چیست؟
اسهال مسافرتی ، یک سندرم بالینی است که می تواند ناشی از انواع پاتوژن های روده ای باشد ؛ ویروسهای رودهای ممکن است حداقل ۵ تا ۱۵ درصد از بیماریهای طول سفر را تشکیل دهند و تقریباً ۱۰% از تشخیص های مربوط به ویروس های روده ای را مسافران تشکیل میدهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله ویژگی هایی که یک همسفر خوب را بخوانید. در این سندروم شخص ممکن هست که اسهال و استفراغ را با هم تجربه کند.که علائم مربوطه معمولاً در عرض ۱۲ ساعت خودبهخود برطرف میشوند اما اگر در سفر باشید میتواند بسیار آزاردهنده باشد.
” علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد ” یکی از مهمترین کارهای که قبل از شروع هر سفر باید انجام بدهیم، برنامه ریزی برای سفر هست و پیش بینی برای اتفاقات بد هم میتواند جزئی از این برنامه ریزی باشد تا در زمان وقوع مشکل، چاره ای برای علاج کار داشته باشیم.
راه های پیشگیری از مسمومیت در سفر چیست؟
مسمومیت در سفر از نکات بسیاری ریزی میتواند شروع شود ، راهکارهایی برای جلوگیری از ابتلا به سندروم اسهال و مسمویت های مسافرتی وجود دارد ولی به طور قطع نمیتوانیم از ابتلا به این عارضه جلوگیری کنیم.موارد پیشگیری از مسمومیت در سفر شامل دستورالعمل های زیر میباشد :
- پرهیز ازخوردن غذا و نوشیدنی هایی که استانداردهای لازم را ندارد.
- همراه داشتن داروهای موردنیاز در صورت بروز ابتلا به اسهال مسافرتی
- استفاده از آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده
- ضدعفونی دست قبل از خوردن وعده غذایی در سفر
- همراه داشتن مایع ضدعفونی کننده دست ( الکل حاوی ۶۰ درصد ) در زمانی که امکان شستوشوی دست وجود ندارد
- همراه داشتن دستکش یکبار مصرف در طول سفر
- استفاده از ماسک در طول سفر
- همراه داشتن حبه سیر، استفاده از آب، لیمو ، عسل و لبنیات جهت بهبود وضعیت سلامتی شما پس از مسمومیت میتواند مفید باشد.
برای جلوگیری از مسمومیت در سفر- خودداری از نوشیدن آب شیر
اگر مقصد سفرتان یکی از کشورهای در حال توسعه است، از نوشیدن آب آشامیدنی از شیر آب خودداری کرده و همیشه از آب بطری برای همه کارهای خود از جمله مسواک زدن استفاده کنید. همچنین اصلا از یخ نیز استفاده نکنید، زیرا ممکن است ، برای تهیه یخ از آب شیر استفاده شده و در نتیجه، یخ نیز حاوی باکتری یا ویروس باشد.
استفاده از سبزیجات پخته
بنا به اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، سبزیجات دارای تخم و برگدار از مهمترین عوامل ایجاد مسمومیت غذایی به شمار میروند. بنابراین، اگر در جایی حضور دارید که احتمال آلودگی آب در آنجا وجود دارد، بهتر است از سبزیجاتی استفاده کنید که کاملا پخته شدهاند، زیرا حرارت بالا باعث از بین رفتن باکتریها میشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مهم ترین ویژگی یک هتل خوب را بخوایند.
برای جلوگیری از مسمومیت در سفر- پرهیز از غذاهای خیابانی
غذاهای خیابانی برخلاف رستورانها در شرایط مناسب نگهداری نمیشوند؛ علاوه بر این، نحوه و زمان تهیه و تازگی مواد اولیه آنها نیز کاملا مبهم است. ولی اگر علاقهمند به چشیدن طعم غذاهای محلی هستید، بهتر است غذاهایی را انتخاب کنید که در حرارت بالا کبابی شدهاند.
مجهز باشید
اگر مدت زمان سفرتان بیش از ۳ هفته است، حتما برخی از داروهای پیشگیری مانند پپتو-بیسمول (Pepto-Bismol) را به همراه داشته باشید. نتیجه مطالعهها نشان داده است که استفاده از ۶۰ گرم شربت یا ۲ عدد قرص جویدنی به مدت ۴ بار در طول روز، قبل و در طول مسافرت خطر ابتلا به اسهال را در گردشگران کاهش میدهد.
کنسروها
همیشه مسمومیت، با خوردن یک داروی ساده خوب نمیشود.مسمومیت بوتولیسم که با مصرف غذاهای کنسروی یا کشک غیرپاستوریزه اتفاق میافتد نشانههای زیادی دارد.دوبینی، تاری دید، ناتوانی در حرکت، اختلال در حرف زدن، سخت شدن بلع، خشکی و درد گلو از علائم مسمومیت با کنسروها هستند.اگر بیمار سریعاً داروی ضدسم دریافت نکند، احتمال مرگ هم وجود دارد.
کافیست کنسروها را 20 دقیقه بجوشانید تا خیالتان راحت بشود.قبل از جوشاندن هم البته حواستان باشد که کنسروها برآمدگی یا نشتی نداشته باشند.اگر بوی بدی هم از غذای کنسروی احساس کردید، از خیرش خوردنش بگذرید.
برای جلوگیری از مسمومیت در سفر، استراحت کنید
اگر در سفر دچار مسمومیت غذایی شدید، علاوه بر کارهایی که در بالا انجام می دهید، به خودتان کمی فرصت داده و استراحت کنید.اجازه دهید که بدنتان با جلوگیری از حرکتهای اضافه بتواند روی این بیماری که در حال حاضر به آن دچار شده اید تمرکز کند.نگران نباشید! اگر چند ساعت از سفرتان را استراحت کنید هیچ مشکل خاصی پیش نمیآید.این کار قطعاً بهتر از آن است که کل سفرتان با حال تهوع و دل درد از جاذبه های مورد علاقه تان دیدن کنید.
از غذاهایی که بالقوه سیستم گوارشتان را به هم می ریزد، دوری کنید.
معمولا خوراکی و غذاهایی مانند لبنیات، میوه های خشک یا چرب و غذاهایی با فیبر بالا (آجیل، دانه ها و سبزیجات خام)، غذاهای تند و قهوه میتوانند گوارش شما را مجدداً به هم بریزد.
پس پیشنهاد ما برای مبارزه با مسمومیت در سفر این است که تا زمانی که به کل حالتان بهتر نشده از این نوع غذاها پرهیز کنید.
به مقدار زیادی آب بنوشید
شما با تهوعی که دارید، مقدار زیادی از آب بدنتان را از دست میدهید و خیلی مهم است که آب از دست رفته به بدن شما باز گردد. زمانی که شما حالت تهوع دارید مایعاتی نظیر سودا، آب معدنی و سوپ بسیار رقیق مصرف کنید.
اگر فقط به آب شیر دسترسی دارید، میتوانید با جوشاندن آن، بسیاری از باکتریهای موجود را از بین ببرید.البته میتوانید مایعات دیگری نیز مصرف کنید، فقط حواستان باشد که خیلی سنگین نباشند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با مسمومیت سفر آشنا شدید.همچنین از راهکارهای جلوگیری از مسمومیت آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
بهترین روش پرسش از مردم محلی منطقه بوده و استفاده از رستوران هایی است که این افراد غذای خود را در آن صرف می کنند. رستوران های شلوغ نیز می تواند مقصد بعدی باشد.
بستنی های سنتی به علت استفاده از لبنیات نامطمئن، عدم استفاده از آب معدنی در فرایند های آن و تجهیزات سرمایش، ظرفیت بسیار بالایی جهت بیمار کردن دارند.